Son yıllarda internette garip seslerin duyulduğuna dair bol sayıda videolar paylaşılmaya başladı. Herkesin ilgisini çeken bu şey gerçekte ne olabilir? Bütün bunlar sahte midir, yoksa bilimsel bir açıklaması bulunuyor mudur? İnternet’te bir blog içerisinde birisi şöyle bir şey yazmıştı;
“Ya dünya sona eriyor, ya uzaylılar istila ediyor ya da bunların hepsi sahte bir olaydır. Ya da, dünya etrafından bu garip ses ile ilgili toplanan videolar hakkında bilimsel bir açıklama vardır. Acaba uzaylıların bir istilasına mı şahit oluyoruz?”
Barselona, Meksika, Şili, Fransa, Kanada, Rusya, Avustralya, hatta Türkiye'de bile duyulduğu söylendi. Alttaki resimde nerelerde duyulduğu gösteriliyor. Eğer dikkat ederseniz, neredeyse %90'dan fazlası Kuzeyde yer alıyor ve Doğu ülkelerinde yok denilecek kadar az iken, Afrika da ise hiç duyulmadığı görülüyor.
Seslerin bildirildiği bölgeler
İddianın Kökeni
Seslerin duyulduğuna dair ''ilk'' iddianın ne zaman yapıldığını tam bilemeyiz, fakat bu konuyla ilgili bir sürü videonun yayınlanmasının sebebi özellikle Kiev'de (Ukrayna) çekilen bir videodan kaynaklandığını söyleyebiliriz (Bakınız: Kiev Strange Sounds). Alttaki tablo bize ''İlginç sesler'' (Strange sounds) ile ilgili internete yüklenen videoların 2008 yılında başladığını gösteriyor.
Kiev'de çekilen videoyu inceleyen bir Youtube kullanıcısı, Red State (2011) adlı filmdeki sesle uyuştuğunu belirtti. Filmde yer alan bir sahnede garip sesler duyulmaya başlıyor ve bunun kıyamet borusu olduğu söyleniyor (Bakınız: Red State trumpet scene). Birçok diğer videoda Dünyanın uzaylılar tarafından saldırıya uğradığını konu alan film ve benzeri filmlerden seslerin kullanıldığı görülüyor. Özellikle Kiev'de çekilen video iyi incelenirse, böylesine gürültülü bir sesin olması neden balkonlarda başka insanlarında çıkıp bakmadığı konusunda şüpheleri uyandırıyor. Kiev'deki duyulan ses ile Red State filmindeki sesler karşılaştırılarak alttaki resimde gösterildiği gibi benzer olduğu görülüyor.
Sesler Tanıdığımız Şeyler Olabilir Mi?
Evimizin içerisinde ses yapacak birçok alet vardır, dışarıda da sayısızca örnek sayılabilir. Bunlar trenler, arabalar, uçaklar, bir fabrika inşaatı ve bir kazı çalışması bile olabilir. Ama videolardaki sesleri dinleyince bu tür bir ses yapacak şeylerden geldiği düşünülmüyor, fakat bu da bir olasılıktır. Buna güzel bir örnek vermek gerekirse, Kota Samarahan'da (Malezya) insanlar garip sesler duyduklarını söylediler. Bilim Teknoloji & Yenilik Bakanlığı bu sesin yakınlarda bulunan bir fabrikada yapılan testlerden geldiğini belirtti.
Bazı Videoların Sahte Olduğu Belli
Bazı videolar sadece ilgi toplamak amacıyla oluşturulduğu kesin. Bazıları da sadece insanların ne kadar da kolay kandırılabileceğini göstermek amacıyla hazırlanıyor. Örnek olarak, Edmonton'da (Kanada) Üniversiteli bir genç kız hazırladığı videonun sahte olduğunu itiraf etmeden önce Youtube'da 140,000 kez seyredilmişti. Yerli bir gazeteye cebiyle balkonunu çekip diğer yandan da sesleri çalan laptopunu tuttuğunu söyledi. Bunu hazırlamanın sadece birkaç dakika sürdüğünü belirtti ve ailesiyle arkadaşlarına göstererek ne kadar da kolay bir şekilde hazırlanabileceğini gösterdi. İnsanların internet üzerinden gördükleri her şeye inanmamalarını belirterek bu tür şeylerden korkmamaları gerektiğini de ekledi.
Bilimsel Açıklamalar
Prof. Dr. Elchin Khalilov, jeodinamik ve jeotektonik konuları üzerinde çalışan bir jeofizikçidir.
Bu konu üzerinde Prof. Dr. Elchin Khalilov bu seslerle ilgili kayıtları dinleyip incelemeler yapmıştır. Daha sonrada şunları demiştir;
(1) Bu seslerin bulunduğu spektrum insan kulağı tarafından tam duyulamaz. Duyulan sesler asıl sesin sadece küçük bir kısmıdır. Bunlar 20-100Hz arasında ultra-az frekansında akustik emisyonlardır ve 0.1-15Hz arasında ultra-az infrasonik dalgalardır.
(2) Jeofizik'te bunlara akustik-yerçekimi dalgaları denir. Atmosferin üst bölümlerinde bulunur, özellikle de İyonosfer'de.
(3) Bu dalgaların oluşmasına dair birçok sebep sayılabilir; Depremler, volkanik patlamalar, kasırgalar, fırtınalar, tsunamiler vs. Fakat bu bahsedilen sesin ölçeği demin bahsedilen şeylerden çok daha güçlü olduğunu gösteriyor.
(4) Böyle bir ses için yüksek bir enerji gereklidir. Bu dünyamızın yüzeyine çarpan, iyonisferi, üst atmosferi ve manyetosferi istikrarsız bir hale getiren güneş patlamaları ve yüksek enerji akımları tarafından olabilir. Üstelik 2011 yazından beri solar aktivitelerin arttığını görebiliyoruz.
(5) Aynı zamanda bunlar Dünyanın kendisiyle de alakalıdır. 1998 ile 2003 yılları arasında kuzey manyetik kutup kaymasının hızlandığı görüldü, bugünlerde ise bu orana yakındır. Dünyanın jeomanyetik alanını oluşturan iç ve dış çekirdeğiyle enerji süreçler kuvvetlenmiştir. Bu arada, 3 boyutlu olarak dünyanın çekim alanını kaydeden ''Atropatena'' jeofizik istasyonları 11 Kasım 2011 tarihinde simültane bir şekilde dünyanın çekiminde ani hareketlenmeler gözlemlediler. Bu istasyonlar İstanbul, Kiev, Baku, İslamabad, Yogyakarta'da bulunuyor. İlk kurulan ile son kurulanın arasında 10,000km vardır. Kısacası, dünya çekirdeğinden yüksek bir enerji atılımı görüyoruz.
Dikkat bu yazı EVRİM AĞACIN'DAN ALINTI YAPILMIŞTIR VE HERHANGİ BİR TELİF HAKKI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR.
Yorumlar
Yorum Gönder