Sohbet Etme Becerisi Nasıl Geliştirilir?



Sohbet Etme Becerisi Nasıl Geliştirilir?


İNSANLARLA sohbet etmeyi genelde kolay mı bulursunuz? Birçok insanda, bir sohbete başlama düşüncesi bile tedirginlik yaratır; özellikle de tanımadıkları biriyle olacaksa. Bu kişiler çekingen bir yapıda olabilir. ‘Neden söz etmeliyim? Sohbeti nasıl başlatabilirim? Nasıl sürdürebilirim?’ gibi tasaları olur. Kendine güvenen ve dışadönük insanlar ise sohbete hâkim olma eğilimi gösterirler. Onların aşması gereken zorluk başkalarını konuşturmayı ve söylenenleri dinlemeyi öğrenmek olabilir. O halde, ister çekingen, ister dışadönük olalım, hepimizin sohbet sanatında gelişmeye devam etmemiz gerekir.

İşe Evde Başlayın

Sohbet becerinizi geliştirmeye neden evde başlamayasınız? Yapıcı sohbetlerin ailenin mutluluğuna büyük katkısı olabilir.
Böyle bir sohbet için en başta kişilerin birbirine karşılıklı derin bir ilgi duyması gerekir. (Tesn. 6:6, 7; Sül. Mes. 4:1-4) Karşımızdaki kişiyle ilgileniyorsak, onunla iletişim kurarız ve o bir şey söylemek istediğinde dinleriz. Başka önemli bir etken de söylemeye değer bir şeylere sahip olmaktır. Mukaddes Kitabı kişisel olarak okumak ve incelemek üzere düzenli bir programımız varsa, insanlarla paylaşabileceğimiz çok şey olacak. Kutsal Yazıları Her Gün Araştırmak kitapçığındaki bilgiler yerinde kullanılarak da sohbetler başlatılabilir. Belki o gün tarla hizmetinde hoş bir tecrübemiz oldu. Belki de bilgilendirici ya da komik bir şey okuduk. Bunları ailece yapılan sağlıklı sohbetlerde paylaşma alışkanlığı edinmeliyiz. Bu, aile çevremiz dışındaki insanlarla da sohbet etmemize yardımcı olacak.

Tanıdık Olmayan Biriyle Sohbet

Birçok insan tanımadığı biriyle sohbete başlamakta tereddüt eder. Ancak, Yehova’nın Şahitleri, Tanrı’ya ve komşularına duydukları sevgiden ötürü, Mukaddes Kitap hakikatlerini başkalarıyla paylaşmak amacıyla sohbet etmeyi öğrenmek üzere içtenlikle çaba harcarlar. Bu alanda gelişmenize neler yardım edebilir?
Filipililer 2:4’te değerli bir ilke belirtilir. Orada, ‘yalnız kendi işlerimize değil, başkalarının işlerine de’ kişisel ilgi göstermeye teşvik ediliyoruz. Şöyle düşünün: Bir insanla daha önce hiç karşılaşmamışsanız, o sizi bir yabancı olarak görür. Onu nasıl rahatlatabilirsiniz? Sıcak bir gülümseme ve dostça bir selam buna yardımcı olabilir. Tabii, göz önünde bulundurulması gereken başka şeyler de var.
Onun düşüncelerini bölmüş olabilirsiniz. Eğer onun zihninde ne olduğuyla ilgilenmeksizinkendi zihninizdekiler hakkında sohbet etmeye çalışırsanız, olumlu karşılık verecek mi? İsa Samiriye’deki kuyunun başında bir kadınla karşılaştığında ne yaptı? Kadının aklında kuyudan su çekmek vardı. İsa sohbeti bu konu üzerinde başlattı ve çok geçmeden ruhi konulardaki canlı bir müzakereye dönüştürdü.—Yuhn. 4:7-26.
Dikkatle gözlemlerseniz, insanların aklından geçenleri siz de fark edebilirsiniz. Kişi mutlu mu yoksa üzgün mü görünüyor? Yaşlı, belki de hasta biri mi? Evde çocuklar olduğuna ilişkin belirtiler var mı? Maddi durumu iyi mi, yoksa geçim mücadelesi içinde mi görünüyor? Evinin dekorasyonu ya da kendisinin üzerindeki takılar dinsel inancı hakkında bir fikir veriyor mu? Karşılaştığınızda ilk sözlerinizi bunları hesaba katarak söylerseniz kişi sizi kendisiyle ortak ilgi alanları olan biri olarak görebilir.
Ev sahibiyle yüz yüze görüşemiyor, belki kapının arkasından yalnızca sesini duyuyorsanız, bundan nasıl bir sonuç çıkarabilirsiniz? Kişi korkuyor olabilir. Bu ipucundan yararlanıp kapı arkasından bir sohbet başlatabilir misiniz?
Bazı yerlerde kişiyi sohbete çekmek kendinizden söz etmekle mümkün olabilir; geçmişinizi, neden kapısına geldiğinizi, neden Tanrı’ya inandığınızı, Mukaddes Kitabı incelemeye neden başladığınızı ve Mukaddes Kitabın size nasıl yardımcı olduğunu söyleyebilirsiniz. (Res. İşl. 26:4-23) Elbette, bunun sağduyuyla ve hedefi akılda tutarak yapılması gerekir. Sonuçta kişi kendisiyle ve meselelere bakış açısıyla ilgili bir şeyler söylemek isteyebilir.
Bazı kültürlerde yabancılara konukseverlik göstermek âdettir. İnsanlar sizi kolaylıkla içeri davet edebilirler. Oturduktan sonra, nezaketle evdekilerin hatırını sorar ve yanıtı içtenlikle dinlerseniz, ev sahibi de sizin söyleyeceklerinizi aynı dikkatle dinleyebilir. Bazı toplumlarda ziyaretçilerle daha yakından ilgilenilir; bu yüzden de hal hatır sorma işi epey uzun sürebilir. Bu sırada sizinle aralarında ortak noktalar bulabilirler. Bu da ruhi konular üzerine yapılan yararlı bir sohbetle sonuçlanabilir.
Sahanızda sizden farklı dil konuşan çok kişi varsa ne olacak? Bu insanlarla nasıl iletişim kurabilirsiniz? Bu dillerin bazılarındaki basit selamlama sözcüklerini bile öğrenseniz, insanlar kendileriyle ilgilendiğinizi fark edecekler. Bu daha iyi iletişimle sonuçlanabilir.

Sohbet Nasıl Sürdürülür?

Sohbeti sürdürebilmek için, karşınızdaki kişinin düşüncelerine ilgi duyun. Eğer istiyorsa, kendini ifade etmeye teşvik edin. Buna iyi seçilmiş sorular yardımcı olabilir. En iyisi bakış açısını ortaya koyan sorulardır, çünkü onlar genellikle ‘evet’ ya da ‘hayır’dan daha geniş bir yanıt gerektirirler. Örneğin, yöre insanlarını ilgilendiren bir sorundan söz ettikten sonra şöyle sorabilirsiniz: “Size göre, bu duruma yol açan nedir?” ya da “Sizce çözüm nedir?”
Soru sorduktan sonra karşınızdakinin yanıtını dikkatle dinleyin. Samimi ilginizi belirtecek bir söz söyleyin, başınızı sallayın ya da bir jest yapın. Sözünü kesmeyin. Söylenenler üzerinde önyargısız düşünün. “İşitmekte çabuk, söylemekte ağır” olun. (Yak. 1:19) Karşılık verirken söylediklerini içtenlikle dinlediğinizi gösterin.
Yine de, sorularınızı herkesin yanıtlamayacağının farkında olun. Bazılarından gelebilecek tek yanıt merakla bakmak ya da gülümsemek şeklinde olabilir. Başkaları ise yalnızca evet ya da hayır diyebilir. Moralinizi bozmayın. Sabırlı olun. Sohbeti zorla sürdürmeye çalışmayın. Kişi dinlemeye istekliyse, Kutsal Yazılardan yapıcı düşünceleri onunla paylaşmak için fırsattan yararlanın. Zamanla kişi sizi dostu olarak görmeye başlayabilir. Belki sonra düşüncelerini sizinle daha rahat paylaşacaktır.
İnsanlarla konuşurken, sonraki görüşmelerinizi de göz önünde bulundurun. Eğer kişi pek çok soru ortaya atarsa, bazılarını yanıtlayın, bir ya da ikisini ise sonraki sohbetinize bırakın. Araştırma yapmayı, sonra da sonuçları onunla paylaşmayı önerin. Soru sormuyorsa, onu ilgilendireceğine inandığınız bir soruyla sohbeti noktalayabilirsiniz. Bir dahaki gelişinizde bunun üzerinde konuşmayı önerin. Aralık 1994 Tanrısal Hizmet Programı Eki’nden, Tanrı Bizden Neler İstiyor? küçük kitabıyla Gözcü Kulesi ve Uyan!dergilerinin son sayılarından ve bildiğiniz bir dilde varsa Reasoning From the Scripturesadlı yayından bol bol fikir alabilirsiniz.

İman Kardeşlerinizle Birlikteyken

İlk kez gördüğünüz bir Yehova’nın Şahidini tanıma girişiminde bulunur musunuz? Yoksa öylesine sessizce durur musunuz? Kardeşlerimize duyduğumuz sevgi bizde onları tanıma isteği yaratmalı. (Yuhn. 13:35) Nasıl bir başlangıç yapabilirsiniz? Kendi adınızı söyleyip karşınızdakinin adını sorabilirsiniz. Ona hakikati nasıl öğrendiğini sormak genellikle ilginçbir sohbetle sonuçlanır ve birbirinizi daha yakından tanımanıza yardım eder. Kendinizi iyi ifade edemeseniz de, çabanız karşınızdaki kişiye onunla ilgilendiğinizi gösterecektir ve önemli olan budur.
Cemaatinizden biriyle anlamlı bir sohbet yapmanıza hangi şeyler katkıda bulunur? Kişiye ve ailesine içten bir ilgi gösterin. İbadet sonrası mı konuşuyorsunuz? Eğer öyleyse ibadette yararlı bulduğunuz düşünceleri belirtin. Bu, her ikiniz açısından da yararlı olabilir.Gözcü Kulesi ve Uyan! dergilerinin son sayılarında ilginizi çeken bir noktadan söz edebilirsiniz. Bu bir sınav gibi ya da gösteriş için yapılmamalı. Bunu özellikle zevk aldığınız bir şeyi paylaşmak amacıyla yapın. Vaizlik Eğitim İbadetindeki bir göreviniz hakkında konuşabilir ve onun nasıl yapılabileceğine ilişkin görüş alışverişinde bulunabilirsiniz. Tarla hizmetindeki tecrübelerinizi de paylaşabilirsiniz.
Tabii, insanlara duyduğumuz ilgi bizi çoğu kez onlar hakkında, söyledikleri ve yaptıkları hakkında konuşmaya yöneltir. Esprili konuşmayı da sevebiliriz. Sözlerimiz yapıcı olacak mı? Tanrı’nın Sözündeki öğüdü yürekten benimser ve Tanrısal sevgiyle hareket edersek, mutlaka yapıcı tarzda konuşacağız.—Sül. Mes. 16:27, 28; Efes. 4:25, 29; 5:3, 4; Yak. 1:26.
Tarla hizmetine katılmadan önce hazırlık yapıyoruz. Neden dostlarımızla sohbetlerimizde paylaşmak üzere de önceden ilginç bir şeyler düşünmeyelim? Böyle ilginç şeyler okuduğunuzda ya da duyduğunuzda başkalarıyla paylaşmak istediğiniz noktaları zihninizin bir köşesine yerleştirin. Bunlar zamanla birikip çoğalacak; böylece aralarından seçim yapabileceksiniz. Bunu yapmakla günlük yaşamın sıradan etkinlikleri dışında, farklı konulardan söz etme olanağı bulacaksınız. Ancak her şeyden önemlisi, konuşma tarzınız Tanrı’nın Sözünün sizin için ne kadar değerli olduğunu göstersin!—Mezm. 139:17.


Yorumlar