Kötü Güçler Faaliyette mi?

Kötü Güçler Faaliyette mi?


“Dünya şaşkına dönmüş durumda; sanki gizli güçler tüm acil çıkışları sıkı sıkıya kapamaya çalışıyor.”—Jean-Claude Souléry, gazeteci.
‘Bireylerin kendilerini aciz hissetmesi, başa çıkılması mümkün olmayan bir kötü gücün faaliyette olduğunu sanmalarına yol açıyor.’—Josef Barton, tarihçi.

GEÇEN yıl 11 Eylül’de yaşanan korkunç terörist saldırıları, birçok kişiyi ciddi şekilde düşünmeye sevk etti. İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesinde Michael Prowse şöyle yazdı: “Hiçbir hayvan böyle barbarca davranmaz, davranamaz.” New York Times gazetesindeki bir başmakale, saldırı planının yanı sıra, “bu saldırının gerçekleşmesine yol açan yoğun nefret üzerinde düşünmenin de aynı derecede önemli olduğunu” belirtti. “Bu, geleneksel savaş kurallarının dışına çıkan; sınır tanımayan; hiçbir anlaşmaya sığmayan bir nefrettir.”
Farklı inançlara sahip insanlar, zalim bir gücün faaliyet gösterme olasılığını ciddi şekilde düşündüler. Bosna’daki etnik nefretin yol açtığı korkunç olayları gören, Saraybosnalı bir işadamı şöyle dedi: “Bosna’da savaşın başlamasından bir yıl sonra, şimdi her şeyin Şeytan’ın kontrolünde olduğuna inanıyorum. Bu tam bir çılgınlık.”
Tarihçi Jean Delumeau’ya Şeytan’a inanıp inanmadığı sorulduğunda, o şu yanıtı verdi: “Doğduğum günden bu yana meydana gelen ve hâlâ devam eden şu olayları gördükten sonra, kötülüğün gücünü nasıl inkâr edebilirim: 40 milyondan fazla kişinin öldüğü İkinci Dünya Savaşı; Auschwitz ve ölüm kampları; Kamboçya’daki soykırım; Çavuşesku rejiminin kanlı, zorba yönetimi ve dünyanın birçok yerinde devletlerin işkenceyi sistemli olarak uygulaması. Bu korkunç listenin sonu gelmez. . . . . Bu nedenle, böyle davranışları ‘şeytani’ olarak adlandırmakta haklıyız; çünkü bu davranışlar, boynuzları ve çatal tırnakları olan bir Şeytan’dan etkilenilerek değil, dünyaya hâkim olan kötülük ruhunun ve gücünün simgesi olan Şeytan tarafından yapılıyor.”
Birçok kişi, Jean Delumeau gibi, günümüz insan toplumunda –aile ortamından uluslararası düzeye kadar– meydana gelen korkunç olayları “şeytani” olarak tanımlıyor. Bu ne anlama geliyor? Acaba bu korkunç olaylar kişilik özelliği olmayan, soyut kötü güçlerden mi kaynaklanıyor, yoksa insanları her zamanki çılgınlıklarının dışındaki iğrenç suçları işlemeye teşvik ederek faaliyet gösteren ve kişilik özelliği olan kötü güçler var mı? Bu güçleri, kötülük tanrısı İblis Şeytan mı yönetiyor?

Kaynak:ONLİNE KÜTÜPHANE

Yorumlar