Ruhi Varlıklarla Konuşabilir miyiz?

Ruhi Varlıklarla Konuşabilir miyiz?



/DİPNOT/
Bu makalede adı geçen Din, ırk ve Kutsal kitapların hiç biri eleştiri için yazılmamıştır. Okurların daha farklı düşünceleri de görmesi için geçilmiştir.
MUTLAK GÜCE SAHİP TANRI bazı ruhi varlıklara belirli sorumluluklar vermiştir. Örneğin, yeryüzünün yönetimine İsa Mesih’i, iyi haberi duyurma işine rehberlik etme görevine de sadık melekleri tayin etmiştir (Vahiy 14:6). Oysa dua konusunda durum farklıdır. Tanrı duaları dinleme görevini kimseye vermemiştir. Dolayısıyla dualarımızda sadece Tanrı’ya hitap etmeliyiz.
Yehova Tanrı ‘duayı dinleyendir’ (Mezmur 65:2). O dualarımızı işitir ve cevaplar. Elçi Yuhanna bu konuda şunları yazmıştı: “Tanrı’nın, amacına uygun her dileğimizi dinleyeceğini bildiğimizden, O’nun önünde konuşma cesaretine sahibiz. Ayrıca O’nun her dileğimizi dinlediğini bilirsek, O’ndan dilediğimiz şeylere sahip olacağımızı da biliriz; çünkü O’ndan diledik” (1. Yuhanna 5:14, 15).
Sadık melekler Tanrı’nın duayla ilgili düzenlemesinin farkındadır, bu konuda O’nunla işbirliği yaparlar ve kendileriyle iletişim kurmamızı ya da onlara dua etmemizi istemezler. Bazen bu düzenlemede onların da doğrudan payı olur. Nasıl? Örneğin, Daniel peygamber yıkıma uğramış Yeruşalim şehri hakkında Yehova’ya dua etmişti. Tanrı da onun duasına cevap olarak Cebrail meleği yolladı ve peygambere teşvik edici bir mesaj iletti (Daniel 9:3, 20-22).
Ölüler Bizimle Konuşabilir mi?
Acaba ölülerle iletişim kurmaya çalışmalı mıyız? Ölülerin ruhlarıyla konuştuğunu iddia eden insanlarla ilgili birçok hikâye anlatılır. Örneğin, İrlanda’da bir medyum, hiç tanımadığı bir kadına önceki gece kocası Fred’le konuştuğunu söyledi. Ne var ki Fred birkaç hafta önce ölmüştü. Medyumun Fred’in sözlerine dair anlattıkları sadece karısının bilebileceği şeylerdi. Doğal olarak bu kadın, kocasının ruhlar âleminde yaşadığı ve bir yabancı aracılığıyla kendisiyle iletişim kurmaya çalıştığı sonucuna varmış olabilir. Fakat bu düşünce, Kutsal Kitabın ölülerin durumuyla ilgili söylediklerine tamamen terstir. (Aşağıdaki çerçeveye bakın.)
Peki bu ve benzeri hikâyeler nasıl açıklanabilir? Cinlerin insanları kandırmak için başvurduğu yöntemlerden biri, tıpkı bu olayda olduğu gibi, ölüleri taklit etmektir. Onların niyeti nedir? İnsanları Kutsal Kitabın öğretilerinden uzaklaştırmak ve Yehova’ya duyulan imanı ve güveni zayıflatmak. Gerçekten de Şeytan ve cinleri insanları kandırmak için “etkileyici işler, sahte alametler, şaşılacak şeyler gerçekleştirerek, her türlü kötülüğe ve hileye başvurarak, yok olmaya giden kişileri” etkiler (2. Selanikliler 2:9, 10).
Ölülerle konuştuğuna gerçekten inanan medyumlar olduğu doğrudur. Medyumlara danışanlar da buna inanıyor. Fakat onların temas kurduğu varlıklar Yehova’ya düşman olan ruhlardan başkası olamaz. Benzer şekilde, Tanrı’ya ibadet ettiğini düşünürken aslında yanılan kişiler de var. Bu konuda Tanrı’nın Sözü şu ciddi uyarıda bulunur: “Milletler kurban ettikleri şeyleri Tanrı’ya değil cinlere kurban ediyorlar” (1. Korintoslular 10:20, 21).
Bizi seven ve bizimle ilgilenen Yüceler Yücesi Tanrı’ya dua edebilecekken neden bir başkasıyla konuşmak isteyelim? Kutsal Kitap bize şu güvenceyi verir: “Yehova, Kendisine tüm yürekle bağlı olanlar uğrunda gücünü göstermek için gözleriyle tüm yeryüzünü tarar” (2. Tarihler 16:9).

Doğrular ve Yanlışlar
ŞEYTAN GERÇEKTİR: DOĞRU
“Şeytan kendisi de ışık meleği kimliğine bürünür” (2. Korintoslular 11:14).
“Aklı başında ve uyanık olun. Düşmanınız İblis, kükreyen bir aslan gibi, yutacak birini bulmak için dolanıyor” (1. Petrus 5:8).
“Günah işlemeye devam eden . . . . İblis’tendir. Çünkü İblis baştan beri günah işlemektedir” (1. Yuhanna 3:8).
“Öyleyse Tanrı’ya boyun eğin, fakat İblis’e karşı koyun, sizden kaçacaktır” (Yakup 4:7).
“İblis . . . . kendi yolunda yürümeye başladığında katil oldu; hakikat yolunda kalmadı. Çünkü içinde hakikat yoktur. Yalan söylediği zaman, karakterine uygun davranır; çünkü hem yalancıdır, hem de yalanın babasıdır” (Yuhanna 8:44).
İNSAN ÖLÜNCE RUHU YAŞAMAYA DEVAM EDER: YANLIŞ
“Alın teri dökerek ekmek yiyip sonunda toprağa döneceksin, çünkü ondan alındın. Topraksın, yine toprağa döneceksin” (Başlangıç 3:19).
“Yaşayanlar öleceklerinin farkındadır; ölüler ise hiçbir şeyin farkında değildir” (Vaiz 9:5).
“El attığın her işi var gücünle yap, çünkü gideceğin ölüler diyarında [mezarda] iş, tasarı, bilgi ve hikmet yoktur” (Vaiz 9:10).
“Onun ruhu çıkar, kendisi toprağa döner; ve bütün düşünceleri o gün biter” (Mezmur 146:4).
MELEKLER BİZİMLE İLGİLENİR: DOĞRU
“Yehova’nın meleği O’ndan korkanların çevresine ordugâh kurar, ve onları kurtarır” (Mezmur 34:7; 91:11).
“Onların [meleklerin] hepsi, kurtuluşu miras alacak olanlara hizmet etmek için gönderilen, hizmetle görevli ruhlar değil mi?” (İbraniler 1:14).
“Göğün ortasında uçan başka bir melek gördüm. Kendisinde ebedi iyi haber vardı; bu haberi yeryüzünde yaşayanlara, her millete, her kabileye, her dile ve her halka müjdeliyordu. Yüksek sesle şöyle diyordu: ‘Tanrı’dan korkun ve O’nu yüceltin!’” (Vahiy 14:6, 7).

Kaynak: ONLİNE KÜTÜPHANE

Yorumlar