Bilgisayar Oyunları Tehlikeli Mi? - Yararları ve Zararları Nelerdir




Bilgisayar oyunları günümüzde en çok dile gelen konulardan biridir. Bilgisayar oyunları aslında her zaman zararlı görünse de yararları tabi vardır. Bunlardan Yararları ve Zararlarını ayırarak sizlere sunacağız. Unutmayın ki Teknolojiyi yerinde kullanmak Teknolojiyi harika kılar.

Bilgisayar Oyunlarının Faydaları / Yararları

“BİLGİSAYAR oyunları çok heyecanlı, çok zevkli. Gerçek hayatta mümkün olmayan, yani başın belaya girmeden yapamayacağın şeyleri oyunda yapabilirsin.” Brian isimli genç böyle diyor. Debora da bilgisayar oyunları oynamayı çok sevdiğini söylüyor. Fakat şunu eklemeden de edemiyor: “Oyunlar çok zaman alabilir, hatta bağımlılık yaratabilir.”
Tabii bilgisayar oyunları sadece yüksek teknoloji ürünü bir eğlence türü değildir. Senin becerilerini sınar, sıkılmanı önlerler. Yararları bu kadarla da kalmaz. Bu oyunlar reflekslerini güçlendirebilir. Hatta bazıları matematiğini ve okuma becerini geliştirir. Ayrıca en son çıkan bilgisayar oyunu büyük ihtimalle okulda sohbet konusu olacaktır. Bu oyunu oynadıysan arkadaşlarınla konuşacak bir şeyin olur.


Peki ya bilgisayar oyunları sizlere daha neler katabilir? Bunları düşündünüz mü?
Çocuğunuza Bilgisayar oyunlarını ne kadar sürede oynatırdınız veya oynatırmıydınız? Bunları kendinize sorarak Bilgisayar oyunları hakkında iyi mi kötümü düşündüğünüzü anlayabilirsiniz.

Bilgisayar Oyunlarının Zararları

“Rol yapma oyunları” da geniş çapta popüler hale geldi. Bu oyunlarda binlerce oyuncudan oluşan sanal bir dünyada oyuncular “avatar” olarak adlandırılan insan, hayvan ya da yarı insan yarı hayvan karakterler oluşturuyor. Gerçek dünyanın bir kopyası gibi olan bu sanal dünyada dükkânlar, arabalar, evler, gece kulüpleri ve genelevler de bulunuyor. Bu oyunların oyuncuları, birbirlerinin karakterleriyle anında mesajlaşa bilir ve her istediklerini yapabilirler.
Bu sanal dünyada tam olarak neler oluyor? Bir gazeteci şöyle diyor: “Sıradan insanlar normalde asla yapmayacakları, yani yapamayacakları davranışlarda bulunuyor.” O sözlerine şunları ekliyor: “Cinsel ilişki kadar fahişelik de oldukça olağan.” Sadece birkaç düğmeye basarak avatarlarının cinsel davranışlarda bulunmasını sağlayabilen oyuncular, aynı anda mesajlaşarak seks hakkında konuşabiliyorlar. Bunlara ek olarak New Scientist dergisi bu alemin, “Mafya adamları, kadın satıcıları, gaspçılar, dolandırıcılar ve suikastçıların bulunduğu sanal suçlarla dolu bir ortam” olduğunu söylüyor. Başka bir dergiye göre “eleştirmenler, genelevlerde kadınlara tecavüz edilmesi ya da çocuk görünüşlü avatarlarla cinsel ilişkide bulunmak gibi normal hayatta yasadışı olan davranışların oyunda yer alması hakkındaki kaygılarını dile getiriyor.”


Notlar

  • Şiddet ya da ahlaksızlık içeren bir oyunu seçmek, radyoaktif bir atıkla oynamak gibidir; zararlı etkileri hemen görülmeyebilir fakat bunlar kaçınılmazdır.


Yorumlar