200 Yıllık Teori, Gece Neden Karanlık Oluyor? Teori Çözülmüş!


Bu dünyada çözülmemiş birçok gizem var. Örneğin, JLo'nun Drake ile neden buluştu? Donald Trump cildine o turuncu tonu nasıl elde etti? JFK'yı kim vurdu?

Ancak, yüzyıllar boyunca bilim adamlarını şaşırtan belli bir gizem var, ancak şu ana kadar sizin için hiçbir zaman bir gizem haline gelmemiştir. Gizem şu: Eğer evren sınırsızsa ve gökyüzünde sonsuz sayıda yıldız varsa, gece gökyüzü neden karanlık? Gece gökyüzü, sonsuz sayıda yıldızdan yansıyan bir ışıkla aydınlatılması gerekir fakat yine de neredeyse tamamen karanlık.

Gece neden karanlıktır?


Aptalca bir soru gibi görünüyor - evet Dünya ekseni üzerinde dönüyor, bu nedenle dünyanın herhangi bir yerinde yalnızca belirli bir kısmı güneşe bakıyor. Fakat evrende kelimenin tam anlamıyla onlarca trilyon yıldız var - akşamları aydınlatması gerekmiyor mu?


Evrende yaklaşık 2 trilyon galaksi vardır. Yaklaşık 10.000.000.000.000.000.000 yıldız.


Potansiyel olarak o sayıya bir çift sıfır daha ekleyebilirsiniz! NASA Space Place blogunda Dr. Marc Rayman, "Yıldızlar çok büyük bir ormanın ortasında ağaç gövdelerinde olduğu gibi gökyüzünde birbirlerinin üzerine binmeliler" diyor.

Bu soru "Olber's paradox" veya "Dark night sky paradox" olarak bilinir.


Söz konusu soru, Thomas Digges tarafından 1500'lü yılların başında ve daha sonra diğer değerli gök bilimcilerce tespit edildi. 1823'te, amatör astronom, Almanya'nın Heinrich Wilhelm Olbers, resmen paradoksu tanımladı.

Olber, onun paradoksunda milyonlarca trilyon yıldızdan gelen ışığı engelleyen bir şey, belki de hidrojen gazı olacağını öne sürdü.


Bu teori bir süredir kafadan atılmıştı, ancak son zamanlarda bilim insanları spektrometreyle o alanı inceledi ve uzak yıldızlar ve gök adalar hakkındaki görüşümüzü bozan hidrojen gazını tespit ettiler.

Yine de, gece gökyüzünün karanlık olmasının başka sebepleri var.


Büyük Patlama yaklaşık 15 milyar yıl önce gerçekleşti ve evren o dev patlamanın yeri hala genişliyor. Işıkları daha Dünya'ya bile ulaşmış olduğu için bize (Dünyaya) çok genç (Çok yeni) ve uzak olan yıldızlar olabilir.

İlginçtir, ünlü Amerikalı şair Edgar Allen Poe Olber'in paradoksunu düşünüyordu.


Poe'nun hipotezleri evrenin sınırlı limitlerine odaklanmıştı. Yıldızların sınırlı bir yaşı ve sınırlı gücü var, bu yüzden ışıkları bu kadar uzun süre seyahat edebildiğini belirtti. Poe ayrıca insanların sadece gözlemlenebilir evren olarak bilinen, evrenin sınırlı bir bölümünü gözlemleyebildiğini belirtti. Şair sınırların ötesinde bir yol değildi, ama kuruntularını da kanıtlayamadı.

Başka açıklamalar da olabilir!


Bir Nottingham üniversite astrofizikçisi Prof. Christopher Conselice, bazı alternatif açıklamalar da paylaştı: "Birden fazla evren olabilir, ufuk denilen şeylerin arkasında da bir şeyler olabilir, görebildiğimiz sınır, temelde mesafe ışığı miktarı Evrenin başlangıcı "olarak belirtti. Birisi size gece gökyüzünün niye karanlık olduğunu sorduğunda, bunun nedeni on binlerce trilyon yıldızın yaydığı ışığını hidrojenin engellediğini söyleyin diyor, ama muhtemelen de öyle.





Yorumlar