Dünyanın Önceki ve Şimdiki Hali: İnsanlar Dünyayı Nasıl Değiştirdi



NASA'nın web sitesinde bulunan bazı fotoğraflarla şimdi ki dünyayı karşılaştırırsanız, insanoğlunun yıllar içinde dünyamızdaki görünümünü nasıl değiştirdiğini gerçekten görebilirsiniz. Bu görüntüler arasındaki zaman farkı beş ila 100 yıl arasında değişmektedir. İnanılmaz şeyler. Bunları gördükten sonra İnsan oğlunun hafife alınmayacak canlılar olduğuna gerçekten inanacaksın!

Sol taraftaki fotoğrafta, Aral Denizi, Kazakistan ve Özbekistan arasında Ağustos 2000'de duran büyük bir göldür.




Eskiden dünyadaki dördüncü büyük göldür. 1960'larda, Sovyet hükümeti, çevreleyen ovaları sulanmak için Aral suyunu yönlendirmenin iyi bir fikir olacağını düşündü. Bu resimde, siyah çizgi 1960'taki suyun kenarını temsil etmektedir.
2014 yılına gelindiğinde Aral Denizi kayboldu.
Sadece bunun için endişe duyması gereken balık değil. Muazzam su kütlesi de havayı düzenlemeye yardımcı oluyordu. Çoğunlukla bittiğine göre, yazlar çok daha sıcak ve çok daha kurudur, bu da bitkiler için iyi değildir.

Solda Alaska'nın Aialik Körfezi, 20. yüzyılın ortalarında ziyaretçilere açıktı.


Bu görüntü yaz boyunca çekildi. Havalar 50 veya 60 yıl önce yaz aylarında çok daha soğuktu. Arka planda beyaz olan buz kütlesi Pedersen's Glacier'dir.
Sağ taraf, Ağustos 2005'teki ile aynı bölgedir.
Pedersen Glacier'in bu bölgedeki tacizinden kalan beyazın o küçük başı. Buzul 1 mil'den fazla geriledi. Bu arada, deniz yükseldi ve kıyılar battı, bataklıklı bir lağun yarattı. Buz için çok fazla pislik.

Sol, 1989 Ocak ayında Filipinlerin başkenti olan Manila'dır.


Şehrin kenarlarına ve kentin güneyi ve doğusundaki kük mavi çizgiye dikkat edin .. Bu Pasig Nehri'dir.
Sağ taraf, Nisan 2012'de Manila'nın havadan görünüşüdür.
Kentin kenarları, yeşil alanın çoğunu yıkmak için uzandı. Bu arada, Pasig renk değişikliğine işaret ediyor. Bunun nedeni, yoğun nüfuslu kent merkezinde nehir çok kirleniyor. Artık dünyanın en kirli nehirleri arasında.

Soldaki resim, Bolivya'nın Poopó Gölünü, kısa süre önce Nisan 2013'te tasvir ediyor.


En yüksek noktasında, göl 1.200 kilometre kareyi kapladı. Ama aynı zamanda sığ bir göl. Ekonomik açıdan önemli olan suyun kuruması çok fazla değildir.
Tam da Ocak 2016'ya kadar geçerliydi.
Tarım ve madencilik gibi korkunç bir kuraklık ve endüstriyel su kullanımı kombinasyonu, gölün neredeyse tamamen boşaltılmasına neden oldu. Garip bir şekilde, Poopó'nun böyle bir şeyle ilk karşılaşması değil. Aynı zamanda 1994 yılında kuruydu. Bu felâketdi. Şimdi felaket geri döndü.

Lake Oroville, Kaliforniya. Temmuz 2010 - Ağustos 2016.


Carroll Glacier, Alaska. Ağustos 1906 - Eylül 2003.


Muir Glacier, Alaska. Ağustos 1941 - Ağustos 2004.


Buna inanmayabilirsiniz, Ancak şimdi başlasak, dünyamızı yıkımdan kurtarabiliriz. Sonuçta, bu değişikliklerin çoğunun nedeni biziz.


Yorumlar