Kolombiya Meksika Uyuşturucu Kartelleri Hakkında Tartışılan Gerçekler!


Meksikalı uyuşturucu kartelleri, genelde şiddet içeren eylemleri veya toplumsal şiddet olayı nedeniyle oldukça düzenli olarak manşetlere çarptırılır. Ancak olaylara bakarsanız, tam resmi kişileri elde edemezsiniz. 2016'da Meksika'da 20.766 cinayet yaşandı. Bildirilen kaçırma olayları son on yılda 428'den 1182'ye yükseldi. Bu sayıların çoğu Meksikalı kartellerin sorumluluğunda. 2015 Kongre Araştırma Hizmeti raporuna göre, uyuşturucu kartel şiddeti yüzünden 2006 ile 2015 yılları arasında 80.000'den fazla kişi öldürüldüğünü açıkladı.

Meksika uyuşturucu ticareti, Sinaloa bölgesindeki Pasifik Kıyısı boyunca basit bir sebeple ortaya çıkmıştı: pota ve haşhaş orada büyüdü. Zamanla, kartellerin gelişimi, yerel topluluklara fayda sağlamak için zenginliğini kullanarak kamuoyundaki zengin imajdan bir tür çalışmayı geliştirdi. Bir PR stratejisi olarak işe yaradı. Meksika hükümeti El Chapo'yu 2014'te tutukladığında, Sinaloa halkı sokakları gösteri yapmak için doldurdu.



Meksika ordusu, o zamanki cumhurbaşkanı Felipe Calderon'un kartellere karşı birlikler kullanmaya karar vermesinden bu yana resmiyette yer alıyor, ancak bu şiddeti tırmandırmış gibi görünüyor. Günümüzde, Meksika uyuşturucu kartel haritası, 8 numara olan bir kartel ya da başka bir kartonun etkisi altında ülkenin birkaç küçük alanının tamamını gösterecektir. Sonuçta, alt kısmında bir gerçek vardır - şiddet ve Masum insanları öldüren kargaşa da dahil olmak üzere kartel faaliyetlerinden kaynaklanan kargaşa, her yıl ABD doları 19 ila 29 milyar dolar arasında gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Meksika kartelleri hakkında daha az bilinen, ancak şok edici olan bazı gerçeklere bir göz atın.

# 1. Siyasi Yolsuzluk


Böylesine muazzam ölçüde yaygın bir suç teşebbüsü, yerlerde arkadaş olmadan var olamaz. Kartel hazinesine akan nakit akışı ne kadar çok siyasetçiyi alabildikleri anlamına geliyor. Veracruz eyaletinin eski valisi Javier Duarte hükümet helikopteri aldı ve Ekim 2016'da örgütlü suçlar ve kara para aklamayla ilgili suçlamalarla karşı karşıya kaldı. Artık 190 ülkede Interpol "red notice" uluslararası bir emir almak istedi. Veracruz'u uyuşturucu şiddetine maruz kalan organlar için boşaltma yeri olarak kullanmak da dahil olmak üzere, artan uyuşturucu kartel aktivitelerine göz yummakla birlikte, eski valinin kendi hesabına gerçek bir muamele yapıldığı iddia edildi. Devlet çalışanlarına ve yetkililere göre, sosyal programlara gitmesi gerektiği düşünülen para onun yerine ceplerine girdi ve çocuk kanseri hastalarına tıp ihtiyaçlarını gidermedi. Yeni vali Miguel Angle Yunes, kartellerin güç boşluğu ile mücadele etmesiyle birlikte şiddetin artmaması ile uğraşıyor. Ve birde şu var - Duarte şu anda Amerikan polis teşkilatında çalışan bir avuç eski Meksikalı devlet valisi arasında bir tanesi.

# 2. Uyuşturucudan Tekerleklere


Tekelde, her şeyi çalıştırdıktan sonra, daha fazla para kazanmanın tek yolu çeşitlendirmektir. Tamaulipas eyaleti Texas sınırında, hem yasal hem de yasadışı ticaret için yoğun bir baraj olan Meksika Körfezi'nde bulunuyor. Ayrıca, bazı Meksikalı uyuşturucu kartellerinin en yaratıcı iş zihinlerinin faaliyet gösterdiği yerler de var. Kartellerin arasında - en azından şu ana kadar - Tamaulipas'taki uyuşturucu kartelleri, sınır şehirlerindeki bazı gümrük bürolarını ve bunlarla birlikte araçların ithalatı ve ihraç edilmesini sağladı. Otomobiller, ATV'ler, tekneler, ve hatta traktör römorkları hedeflenen araçlar arasındadır. Aldatmacalar, ithalatta fazladan "ücret" ü ile başladı ancak ithal araçların kendileri tarafından yakalamak için hızlı bir şekilde mezun oldu. Uygun sınır yetkilileri, tarafların bir kararla "pazarlık etmesini" önermiş olacak - elbette daha fazla para demek. İthalat ajansı top oynamak istemiyorsa, eşya yok edilir. Sürekli gasp nedeniyle bir şirket aslında Tamaulipas-Texas sınırında faaliyetlerini durdurdu.

# 3. Piedras Negras - Kâr Amacı Cezaevi


Haberciler hapishaneler hakkında kâr amaçlı olduklarında genelde hapishanelerin özel şirketlere ait olduğu ve kâr amacı gütmeyen bir işletme olarak çalıştığı bir durum demektir. Los Zetas uyuşturucu kartelinin aslında Meksika'nın kuzeyindeki uyuşturucu kaçakçılığı operasyonlarında hapishane kullandığı ve bunu, işkence yapmak ve rakipleri öldürmek için özel bir ölüm kampı haline getirdiği belirtildi. Coahuila devlet savcılarına göre, Zeta çetesi cezaevi tesisini kullanan yaklaşık 150 kişiyi öldürdü. Vücutlar yakıldı ya da asit tanklarında çözüldü, sonra yakındaki bir nehire atıldı. Yüksek rütbeli Zetas, aslında kendi üniformalarını hapishanede kurşun geçirmez yelek giymiş ve kendi araçlarını hapishane kompleksine sürmüştür. Terör salınımının 2009 ile 2012 yılları arasında sürdüğü söyleniyor.

# 4. İnsanlar Kayboldu


Meksika'da 27.000'den fazla kişi 2007'den bu yana bir günden kayboldu. Hükümet ve askeri güçler ve ajanslar sıklıkla suçlanıyor ancak kaçırma ve yoksunluklar genellikle Meksika kartellerinin çeşitli operasyonel özelliklerini kullanıyor. 2014'te rezil bir olayda, 43 öğrenci ve öğretmeni kaçırıldı ve kayıp olarak kaldığı kehanette bulundu. Grup, 1968 Tlatelolco katliamı anısına Mexico City'ye gitmeyi umut ederek otobüs kiraladı. Polis otobüsleri durdurdu ve muhtemelen öğrencileri idam için kartelaya teslim etti. Orduya olan ilgisi de söylenmiştir. Iguala şehrinde bulunan Guerreros Unidos Cartel'den sorumlu bir kartel patronu, 73 polis memurunun yanı sıra 2016'daki kaçırma ve cinayette belirtilmemiş bir rol için suçlandı.

# 5. Nakit Para Toplu Taşıma


Ağustos 2016'da, San Diego'daki sınır ajanları, ajansın tarihinde en büyük para bağı olarak nitelendirdikleri miktarda 3 milyon dolar nakit para ele geçirdi. Para vakumla mühürlenmiş paketler halinde bulundu . Yetkililer gerçekte sınırın üzerinden geçen nakit miktarlarına gelince, buzdağının yalnızca bir ucunun olduğuna inanıyorlar. Kartel ilaçlar ABD'de taşınır ve satılırsa, nakit karı sonunda Meksika'ya geri dönmelidir. İki ülke arasındaki trafik hacminin yüksek olması nedeniyle kamyonlar, toplu para kaçakçılığında yolculuk yapmak için sıklıkla kullanılır. Özellikle Meksika kartelleri için belirli bir arıza mevcut değilken, yetkililer toplam 350 milyon dolardan fazla 4000'den fazla toplu para ele geçirmesi kaydetti.

# 6. Şık Para Aklama


Yasal olmayan ve beyan edilmemiş nakit ödemelerinizi milyarlarca dolar kazandığınızda, ani bir para akışıyla kırmızı bayrak çıkarmadan sorununuzu gerçekten kullanmaya başlayabilirsiniz. Sinaloa kartel, Kolombiya ve diğer Latin Amerika ülkeleri ile ithal edilen malların tarifelerini kaldırmak suretiyle serbest ticaret anlaşmaları yapıldığı ve Los Angeles bölgesinde hazır giyim ve tekstil endüstrisinin kullanılmasına karar verdi. Karmaşık şema, malların üçgenlenmesi olarak adlandırılanları içermektedir; bu da, esas olarak, serbest ticaret dışındaki ülkelerde yapılan malları olduğu gibi kapatmaktır. Spesifik olarak, kaçakçılar Asya'da yapılan kıyafetler ve ayakkabılar satın aldılar ve Meksika ve Kolombiya'da ABD yapımı bir ürün olarak sattılar. Kolombiya hükümeti, tarife dışı ithalatlarda büyük bir artış olduğunu fark etti. Meksika ve Kolombiya'da tarife dışı olarak satıldıklarında, kazançlar temiz nakitti. 2014'te Los Angeles'ta yapılan soruşturma sırasında 140 milyon dolarlık nakit ve mülk ele geçirildi.

Devamı diğer Meksika Kartelleri yazımızda 😉


Yorumlar