Her İnsanın Bu Hayatta Kesinlikle Hak Ettiği Fakat Bilmediği 11 Şey! yazısı ekle |
Her insan yaşamı boyunca bir çok şeyi hak eder. Hak ettikleriniz gördükleriniz ile sınırlı değildir. Bu gün hak ettiğin fakat yaşamın boyunca kullanmadığın şeyleri öğrenmeye ne dersin? Kimsenin sana karşımasına hakkı olmadığını biliyorsun fakat eleştiriye açık olmaya hakkın olduğunu bilmiyorsun. Bu aslında duyulduğundan daha da farklı bir kavramdır. Aşağıda her insanın hak ettiği fakat bilmediği 11 şeyi görecek ve artık yaşama daha sıkı tutunmak için çabalayacaksın. Nasıl mı? Artık kendi haklarını öğrenmeye, nerde nasıl konuşman gerektiğini bilmeye başlayacaksın.
1. Yaşadığınız yerde rahat olmayı hak ediyorsunuz.
Kendi evinde yerinden edilmiş hissetmemelisin. Asla kendi alanınızda bulunarak birisini rahatsız ediyormuş gibi hissetmemelisiniz. Ev bir sığınak, güvenli bir alan, her zaman geri gelebilmeniz için bir üs olmalıdır. Sen bir yük değilsin ve bir sıkıntı değilsin. Evimde gibi hissediyorum lafı boşa değil. Mutlu olmak için önemli bir detay.
2. İnsanları sorumlu tutmayı hak ediyorsunuz.
Çok fazla bekleyemezsin. Ama herkezden beklediğiniz şey nedir? Dürüstlük. Güvenilirlik. Hesap verebilirlik. İnsanlar kendi boklarına sahip olabilmeli. İnsanları sorumlu tutmak için izin almana gerek yok. Diğer insanlardan belli bir dürüstlük beklenmelidir. Unutmayın: Dürüstlüğü çok hak ediyorsunuz.
3. Dürüst olmayı hak ediyorsunuz.
Hissettiğiniz şeyleri saklamanız gerekmemelidir. Dilinizi ısırmak zorunda olduğunuzu hissettiğiniz durumlarda sürekli bahane bulamazsınız. Dürüst olmak gerekirse, gereksiz ve dürüst olmak arasında bir fark olduğunu akılda tutmak önemlidir. Ama gerçekleri konuşuyor musun? O zaman sen mütevazi bir insansın. Dürüst ol ve ne gördüğünü, ne hissettiğini direk olarak yansıt. Bu senin en doğal hakkındır.
4. Uzaklaşmayı hak ediyorsun.
Gitmene her zaman izin var veya gitmesine izin ver ve işleri geride bırak. Gitmek gerektiğinde en önemli yaşam hareketidir. Unutma, her insan gider. Gitmek için geçerli sebeplerini düşün. Gidenin arkasındanda neden gittiğini sorgula. Neden mi? Yapamadın. Neden mi gitti? Dayanamadı.
5. Yanlış yaptığınız şeyler için kendinizi affetmeyi hak ediyorsunuz.
İnsan olmanızı ve bunun ne anlama geldiğini tümüyle bu konuda kendi içinize almanız gerekir. Dağınıklık, kusur, dertler ve çıkışlar, inişler. Yanlış anladığınız şeyler için kendinizi tekrar tekrar üzmeniz gerekmez. Onları artık kabul et. Onlardan bir şey öğren. Sonra kendini affet ve bir dahaki sefere daha iyisini yapmak için çabala.
6. Dürüstlüğü hak ediyorsunuz.
Dürüst olmayı hak ettiğin kadar, karşılığında dürüstlüğü hak ediyorsun. İnsanların sana karşı her zaman dürüst olması gerekir. Sana karşı dürüst olmayan bir insan zaten saygı duymuyordur. İnsanları, size karşı dürüst olmaktan alıkoyan bir şey önlerine koyarsanız, öğrenmesi gereken başka bir yanılgıya sahip bir öz-yansıma ile karşılaşırsınız. Kendini tanıma, kendini yönetebileceğin en güçlü araçtır.
7. Sorduğun kişi rahatsız olsa bile zor soruları sormayı hak ediyorsun.
Rahatsız olsalar bile, rahatsız olsanız bile, tüm durum rahatsızlık verici olsa bile. Zor soruları sormak, üzgün veya sinirle sorulanlar gerçekten istediğiniz ve ihtiyaç duyduğunuz şeyleri elde etmenin tek yoludur. Karşı tarafın rahatsız olmasına karşıt nasıl rahat edeceğinizi öğrenmelisiniz. İleriye doğru gitmenin en iyi, özgüvenli özünüzü en iyi şekilde kullanmanın tek yolu budur.
8. Fısıldamalar (Arkandan Konuluşmasını) hissettiğinizde konuşmayı hak ediyorsunuz.
Halı altındaki tozları süpürmek geçici bir çözümdür. Çünkü sakladığımız o şeyler elbet ortaya yine çıkacaktır. Eğer arkandan konuşulduğunu, hakkında yorum yapıldığını hissediyorsan bunun hakkında direk yüzlerine konuşmayı hak ediyorsun. Kendine saygılı ol ve hakkını asla başkalarının eline kaptırma.
9. Olduğunuz yeri hak ediyorsunuz.
Kendi evinizde rahat olmayı nasıl hak ediyorsanız, her yerde iyi hissetmeyi de hak ediyorsun. Herkesin bir ortama ihtiyacı var. Herkesin zamana ihtiyacı var. Ve bundan faydalanmak bencillik değil, inanılmaz derecede sağlıklı.
10. Eleştirileri hak ediyorsunuz.
Fikir ve düşünce nasıl gelişir? Pürüzlü kenarlara ve eksikliklere sahip olduğumuz yeri görmek onları nasıl düzelteceğimizi ve daha iyi olması neler yapabileceklerimizi düşündürür ve fikir ürettirir. Kimse eleştiriye karşı bağışıklık hissetmemelidir. Olumlu olmayan hislerin ve düşüncelerin kötü olarak algılanması insani doğası olsa da, her şeyin nasıl ele alınıp daha iyi olabileceğini öğrenebiliriz. Hepimiz daha iyisini yapmak için eleştirebiliriz. Her türlü eleştiriyi reddetmek, güvenmenin veya kendine güvenin bir işareti değildir. Bu bir güvensizlik belirtisidir.
11. Büyümeyi hak ediyorsun.
Ve canı olmayan şeyler, yaylalar, köyler, kendi yollarına sıkışmış kalan şeyler, büyümez. Gelişmeye, büyümeye ve yetişkin olmaya layıksın. Ve bundan daha fazlasına. Asla durmayacaksın, yürümeye yeni başladın.
Yorumlar
Yorum Gönder